Το ερευνητικό κέντρο CERN και την έδρα του Ο.Η.Ε. επισκέφτηκαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μίκρας κατά τη διάρκεια πενθήμερης σε Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία




Την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να πάρουν μία καλή γεύση από τα πειράματ,α που πραγματοποιούνται στο διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN, στο πλαίσιο της πενθήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής τους στη Γενεύη της Ελβετίας είχαν οι 43 μαθητές της τρίτης  Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου Μίκρας με τη συνοδεία 4 καθηγητών τους και ενός ξεναγού, στις15-19 Απριλίου 2018.
Το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN, το μεγαλύτερο στο είδος του ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, βρίσκεται έξω από τη Γενεύη στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα. Αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα Ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η Ελλάδα με μόνιμους ερευνητές, αλλά και επισκέπτες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της χώρας. Η χώρα μας υπήρξε από τα πρώτα 12 ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού το 1954. Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη και  η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη φύση. Έτσι, λοιπόν, οι έρευνες εστιάζονται στην αναζήτηση των δομικών λίθων της ύλης και των αλληλεπιδράσεων τους και αποσκοπούν στο να απαντήσουν θεμελιώδη ερωτήματα για την ύλη και το Σύμπαν. Παράλληλα, πολλές τεχνολογικές εφαρμογές έχουν προκύψει στο CERN, όπως το World Wide Web (www) που χρησιμοποιείται στο internet. Ο λόγος ύπαρξης του CERN είναι η βασική και η εργαστηριακή έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής. Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου για τη βιομηχανία. Η επίσκεψη στο CERN αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους και oι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μίκρας έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Η δεύτερη σημαντική επίσκεψή των μαθητών ήταν στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε), που σε ευρωπαϊκό έδαφος, βρίσκεται στη Γενεύη, την «πρωτεύουσα της ειρήνης», απέναντι από το κτίριο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Εκεί, μετά από τους προβλεπόμενους ελέ γχους κατά την είσοδο, άρχισε η ξενάγηση, ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των μαθητών και τ ων δύο ξεναγών-υπαλλήλων του Ο.Η.Ε στην αγγλική γλώσσα. Η ίδρυση, η ιστορία, οι στόχοι και οι δράσεις του Ο.Η.Ε. ανά τον κόσμο, ήταν θέματα που απασχόλησαν τις δύο ξεχωριστές ομάδες των μαθητών του σχολείου. Για άλλη μια φοράεπισημάνθηκε από τους συνοδούς καθηγητές στους μαθητές η σημασία της βιωματικής μάθησης: η επίσκεψη των χώρων, η συνάντηση με τους ανθρώπους και τα δημιουργήματα του πνεύματος και της χειροπιαστής τεχνολογίας τους που αποτελούν αντικείμενο μελέτης μέσα στην τάξη.
Παράλληλα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μιλάνο, όπου κάνανε στάση στο κάστρο Sforzesco, στην πλατεία Duomo και στη στοά του Vittorio Emanuele. Μετά από μία απολαυστική διαδρομή μέσα στις Άλπε ις, περνώντας μέσα από το ξακουστό τούνελ του Mont-Blanc έφτασαν στο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο, το γραφικό Chamonix.
Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Γενεύη, μία ωραία πόλη στις όχθες της λίμνης Léman. Περι ηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στον καθεδρικό της ναό, είδαν το σπίτι του Καποδίστρια, στον οποίο η Ελβετία χρωστά την δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της και είναι εθνικός της ήρωας. Επισκέφθηκαν το Ορθόδοξο Κέντροτου Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy, όπου φιλοξενήθηκαν από τον Επίσκοπο Λαμψάκου κ.Μακάριο, ο οποίος τους ξενάγησε στην επισκοπή και στουςχώρους φιλοξενίας των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Έλληνες.
Έφτάσαν μέχρι το Vevey και το Montreux, ιστορικά θέρετρα στις όχθες της λίμνης Léman με πολλά ιστορικά κτίρια κ αι ξενο δοχεία. Στην συνέχεια, περιηγήθηκαν στην πόλη της Λωζάνης, στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Επισκέφθηκαν το μεσαιωνικόχωριό-κάστρο, το Gruyères και το παραμυθένιο εργοστάσιο σοκολάτας του François-Louis Cailler, όπου οι μαθητές μέσα απόδιαδραστικά παιγχνίδια γνώρισαν την ιστορία της σοκολάτας. Πέρασαν από τη γραφική πόλη Annecy της Γαλλίας. Στην
Αnnemasse βρισκόταν το υπέροχο ξενοδοχείο, που διέμεναν όλες τις μέρες εκτός  από το τελευταίο βράδυ που διανυκτέρευσανστην μεσαιωνική Mullhouse που βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας-Ελβετίας.
Την προτελευταία ημέρα, οι μαθητές πήγαν στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας. Μια πολύ όμορφη πόλη με μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο, που διαρρέεται από τον ποταμό Aare, παραπόταμο του Ρήνου. Πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα αυτούσιας διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, και για το λόγο αυτό, έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικήςκληρονομιάς από την UNESCO. Ο γεννημένος στη Γερμανία Albert Einstein ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας όταν δούλευε
ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης. Εκεί, οι μαθητές περιηγήθηκαν στον καθεδρικό ναό, το ιστορικό κέντρο, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και άλλα αξιοθέατα της πόλης.
Όπως επισήμανε ο αρχηγός της εκδρομής κ. Παντελής Παντελίδης αλλά και οι συνοδοί καθηγητές κ. Στέλιος Λαμνής, καΜαρί α-Ματένια Παπαδοπούλου και κα Κυριακή Χατζάκου, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές συμπεριφέρθηκαν άψογα. Λειτούργησαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς σαν ομάδα και δεν προέκυψαν ιδιαίτερα προβλήματα. Όλοι κατενθουσιάστηκαν απόαυτά που είδαν και έμαθαν και διεύρυναν τους ορίζοντές τους. Ήταν μια εκδρομή που τους γέμισε εμπειρίες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα παιδιά των ΚΔΑΠ Θέρμης και Τριλόφου γνωρίζουν το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής

Με πληθώρα δράστηριοτήτων αλλά και θέσεων άνοιξαν τις πόρτες τους τα ΚΔΑΠ του δήμου Θέρμης - Συνεχίζονται οι εγγραφές